Premsa

Convidats

dijous 7 d'abril
19h

Adbusters
(Canadà)
http://www.adbusters.org

Amb seu a Vancouver, Adbusters és una revista amb una tirada de cent vint mil còpies mensuals, sense ànim de lucre i finançada únicament pels seus lectors. El contingut gira al voltant de l’erosió del nostre entorn físic i cultural causat per les forces comercials. A més a més, les campanyes anuals de màrqueting social com el "Buy Nothing Day" (Dia de la No Compra) i "TV Turnoff Week" (Setmana de la TV Apagada) van aconseguir que Adbusters arribés a ser un node d’una xarxa activista internacional. Les campanyes d’Adbusters involucren a artistes, activistes, escriptors, pranksters (tergiversadors de missatges), estudiants, educadors i empresaris que aposten per un nou moviment d’activisme social a l’era de la informació. L’objectiu és qüestionar les actuals estructures de poder i forjar un canvi decisiu en la nostra manera de viure al segle XXI.

dijous 7 d'abril
20.30 h

Dragan Zivadinov / Noordung Cosmokinetic Cabinet / NSK
(Eslovènia)
http://www.ljudmila.org/embassy/ http://www.nskstate.com

Zivadinov és un dels membres fundadors del grup d’artistes eslovacs Neue Slovenische Kunst (NSK), considerat com un dels paradigmes de l’experimentació artística a Europa dels darrers vint anys. NSK va començar a funcionar l’any 1984 com una unió de diversos grups que compartien una determinada visió i un estil expressiu semblant a través de diferents mitjans: música, arts visuals, disseny gràfic, teatre i filosofia. Dragan Zivadinov és el fundador del Noordung Cosmokinetic Cabinet (el nom prové de l’enginyer espacial eslovac Herman Potocnik Noordung), projecte que prové dels anteriors Scipion Nasice Sisters Theater i de Red Pilot Cosmokinetic Theater. L’any 1995 el Noordung Cosmokinetic Cabinet va estrenar el projecte "One Versus One", un espectacle que té previstes representacions una vegada cada deu anys. La següent tindrà lloc a Moscú uns dies després de The Influencers. L’espectacle estarà en escena fins al 20 d’abril de 2045. En el lloc dels actors que hagin mort durant aquests anys es posaran uns símbols mecànics. A l’any 2045, aquests símbols s’enviaran a un espai amb gravetat zero a l’interior d’una càpsula especial. Aquesta acció pretén acabar amb el teatre naturalista i establir la regla d’un art no corpori.

divendres 8 d'abril
17h film
19h talk

Ceský Sen
(República Txeca)
http://ceskysen.cz

Ceský Sen (El Somni Txec) és una de les majors preses de pèl als consumidors que s’hagin vist a Europa: un fals hipermercat atractiu i a bon preu que no va ser sinó un experiment antropològic a gran escala. Cesky Sen, que ara és també una pel·lícula distribuïda internacionalment, va desencadenar polèmiques i va provocar reaccions extremes entre el públic i els mitjans de comunicació i fins i tot va arribar a ser debatut al Parlament Txec. Tota l’operació "Somni Txec" (la campanya de màrqueting, la reivindicació final de l’engany, la pel·lícula) representa i escenifica una mirada divertida i provocadora als efectes de la cultura de consum desenfrenada en una societat post-comunista. La pel·lícula "Cesky Sen" es projectarà durant els dies del Festival.

divendres 8 d'abril
20.30 h

Josh On
(Nova Zelanda / EUA)
http://www.theyrule.net
http://www.exxonsecrets.org
http://www.antiwargame.org

Josh On és un conegut dissenyador autor de diferents projectes a Internet com The Anti War Game o Communiculture. Els seus projectes més ambiciosos són They Rule i Exxon Secrets, dos sistemes interactius de generació de mapes on line. They Rule pretén donar a conèixer mitjançant una visualització gràfica algunes de les relacions ocultes entre diferents sectors de la classe dominant dels EUA. El mateix objectiu que trobem al seu darrer treball, Exxon Secret, on s’evidencien les relacions directes entre l’enorme companyia petrolera Exxon i "think tanks", científics suposadament independents que deslegitimen les tesis sobre la degradació del medi ambient.

dissabte 9 d’abril
19h

Eddo Stern
(Israel / EUA)
http://eddostern.com/

Eddo Stern és un artista multidisciplinar i el seu treball s’estén des de les modificacions de videojocs o les instal·lacions fins al “machinema" (cine realitzat amb seqüències de videojocs). Nascut a Tel Aviv i assentat a San Francisco, Stern explora noves formes de relació entre documental i ficció, la relació entre fantasies tecnològiques i història així com les diferents cultures que es representen a través del vídeo, els videojocs i Internet.

dissabte 9 d’abril
20.30 h

Marko Peljhan / Makrolab
(Eslovènia)
http://makrolab.ljudmila.org

Marko Peljhan va iniciar Makrolab com una unitat autònoma de comunicació, investigació i espai habitable, capaç d’allotjar el treball intensiu de quatre persones en condicions d’aïllament durant un període de fins a 120 dies. Concebut l’any 1994, aquest projecte es va realitzar per primera vegada durant una exposició d’art, Documenta X a Kassel (Alemanya) l’any 1997 i des de llavors es va desenvolupar incloent el treball de moltes persones procedents de diferents disciplines. Makrolab té planejada una durada de deu anys i el projecte finalitzarà el 2007, quan una nova estructura es col·loqui a l’Antàrtic com a base permanent.Dins aquest projecte s'estan plantejant unas intervencions de robòtica UAV (vehicles aeris sese control humà) i la presentació a The Influencers ("Arquitectura de sistemes sense control humà a medis tàctics civils i a aplicaciones de reconoixement") s'enfocarà al projecte d'estudi spectral System que Marko Peljhan està desenvolupant dins el programa d'investigació de la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara, on actualment treballa com a professor convidat.

dissabte 9 d’abril
17h film
22h talk

The Yes Men
(EUA / internacional)
http://theyesmen.org

Yes Men és un grup d’activistes que van guanyar notorietat internacional per suplantar a l’Organització Mundial de Comerç a Internet i a televisions i conferències de negocis de tot el món. Practiquen el que anomenen una "correcció d’identitat": Fingeixen ser representants de poderoses organitzacions o companyies i s’aprofiten de l’autoritat d’aquestes entitats per expressar veritats que evidentment aquestes organitzacions no s’atreveixen a mencionar. En la seva darrera intervenció van aparèixer a la BBC com a portaveus de Dow Chemicals, empresa causant de la catàstrofe de Bhopal a l’Índia en què van morir seixanta mil persones. Al declarar que l’empresa admetia per fi les seves responsabilitats, Yes Men van aconseguir crear un escàndol públic de dimensions mundials. "¿Saps com els miralls deformants exageren els teus trets més horribles? Nosaltres fem aquesta mateixa operació, però amb les idees. Ens sembla bé que mentre parlem, la gent pugui veure distorsionades les seves idees en el nostre joc de miralls. O almenys això és el que tractem de fer, però resulta que aquesta imatge distorsionada sempre els resulta absolutament normal."


Intro

El col·lectiu d-i-n-a presenta la segona edició de THE INFLUENCERS, festival sobre formes innovadores d’experimentació entre l’art i la comunicació en l’esfera pública mediàtica.

Durant els tres dies de festival, artistes i especialistes de la comunicació reconeguts internacionalment ens mostraran, a través de presentacions i accions informals, projectes d’acció mediàtica i entreteniment radical.

Amb aquests conceptes no ens referim a dos àmbits disciplinaris sino que els fem servir com a etiquetes per donar nom a un conjunt de pràctiques que utilitzen diversos suports i estratègies per intervenir directament en l’espai públic mediàtic, ja sigui buscant la màxima visibilitat o apostant per les interferències més subtils. El màrqueting, el llenguatge de l’art, la construcció d’events, el videojoc, el disseny gràfic, la naturalesa vírica de la comunicació per Internet, la tecnologia informàtica i fins i tot el teatre es converteixen en eines tàctiques d’acció mediàtica.

> Read all

Programació

7, 8 i 9 d’abril de 2005
Centre de Cultura Contemporŕnia de Barcelona
carrer Montalegre 5, Barcelona

Entrada lliure

dijous 7 d'abril


 


Hall


19h Adbusters

20.30h Dragan Zivadinov / NSK / Noordung Kosmocinetic Cabinet

divendres 8 d'abril


 


Auditorium


17h "Ceský Sen - Czech Dream".
Film de Vít Klusák i Filip Remunda 95' - DVD. Versió original amb subtítols en anglès i en castellà

Hall

19h Ceský Sen

20.30h Josh On

dissabte 9 d’abril


 


Auditorium

17h "The Yes Men" de Chris Smith, Dan Ollman, Sarah Price 78' - DVD. Versió original en anglès amb subtítols en castellà

Hall

19h Eddo Stern

20.30h Marko Peljhan

22h The Yes Men