Premsa

Intro

El col·lectiu d-i-n-a presenta la segona edició de THE INFLUENCERS, festival sobre formes innovadores d’experimentació entre l’art i la comunicació en l’esfera pública mediàtica.

A través de projectes de rellevància internacional, en aquest festival es veuran pràctiques que atravessen les definicions tradicionals d’art, enginyeria informàtica, disseny, espectacle i cultura de l’oci.

Des dels anys 90, la difusió i l’explotació de les eines de la comunicació digital han fet possible una creativitat inèdita en els processos d’innovació estètica i social. THE INFLUENCERS es proposa representar i potenciar aquesta escena emergent dels nous "artistes de la comunicació".

Durant els tres dies de festival, artistes i especialistes de la comunicació reconeguts internacionalment ens mostraran, a través de presentacions i accions informals, projectes d’acció mediàtica i entreteniment radical. Amb aquests conceptes no ens referim a dos àmbits disciplinaris sino que els fem servir com a etiquetes per donar nom a un conjunt de pràctiques que utilitzen diversos suports i estratègies per intervenir directament en l’espai públic mediàtic, ja sigui buscant la màxima visibilitat o apostant per les interferències més subtils. El màrqueting, el llenguatge de l’art, la construcció d’events, el videojoc, el disseny gràfic, la naturalesa vírica de la comunicació per Internet, la tecnologia informàtica i fins i tot el teatre es converteixen en eines tàctiques d’acció mediàtica.

Parlem d’acció mediàtica en un sentit ampli perquè els Influencers escullen com a àmbit de les seves intervencions directes no tan sols els mitjans de comunicació oficials sinó el món del consum i la cultura de l’oci en general. És a dir, tot àmbit i tot sistema productiu en què es creen imatges i desitjos col·lectius, es defineixen les prioritats de l’agenda social i es difonen i manipulen sentiments comuns. Els Influencers contribueixen a esbossar un curiós escenari on les estratègies de màrqueting comercial i polític es veuen afectades per rumors incontrolables i on les mateixes tecnologies pensades per a l’explotació econòmica es converteixen en altaveus independents.

Lluny de pretendre ser una simple crítica o contra informació, tots aquests projectes comparteixen una actitud irònica, sorprenent i en ocasions surreal. Proposant exactament els estils típics de l’entreteniment massiu, de la informació comercial o de la comunicació política, els Influencers juguen amb la curiositat de la gent. Però a través de mecanismes de remescla i camuflatge, els Influencers realitzen un tipus d’entreteniment políticament incorrecte. Posant al descobert la presumpta “normalitat” del consum (de bens, d’espectacle, de creativitat), els participants proposen formes d’entreteniment radical, basades en la lliure reapropiació d’imatges, sons, tecnologies i, sobretot, de l’atenció de la gent.

El Festival apuntarà cap a la varietat d’idees, estils i eines, amb la finalitat d’arribar a un públic heterogeni i no especialitzat que no acostuma a estar representat als events de les arts visuals, els nous mitjans o l’activisme social. A més a més, la proximitat entre el públic i els convidats possibilita un marge d’ improvisació més enllà de les pròpies presentacions que, com en el cas de l’anterior edició, pot donar lloc a accions, tallers i sessions informals organitzades amb el públic fora del programa oficial.

 

Organizador:


Amb la col·laboració de:

 

i amb el soport de:


 


  

 

 Programació

7, 8 i 9 d’abril de 2005
Centre de Cultura Contemporŕnia de Barcelona
carrer Montalegre 5, Barcelona

Entrada lliure

dijous 7 d'abril


 


Hall


19h Adbusters

20.30h Dragan Zivadinov / NSK / Noordung Kosmocinetic Cabinet

divendres 8 d'abril


 


Auditorium


17h "Ceský Sen - Czech Dream".
Film de Vít Klusák i Filip Remunda 95' - DVD. Versió original amb subtítols en anglès i en castellà

Hall

19h Ceský Sen

20.30h Josh On

dissabte 9 d’abril


 


Auditorium

17h "The Yes Men" de Chris Smith, Dan Ollman, Sarah Price 78' - DVD. Versió original en anglès amb subtítols en castellà

Hall

19h Eddo Stern

20.30h Marko Peljhan

22h The Yes Men